Dumheter, vi är väl ändå en ABC-stad!?

Bilbesiktningsdags i går och jag startade i god tid. Även om bilprovningen ligger mycket nära hemmet måste jag ha lite vilsemarginal, eftersom jag har svårt att hitta, dysdirektiker som jag är. Jodå, jag använder GPS numera, annars skulle jag inte hitta alls, men även en GPS kan gå vilse.

Här finns många flygrelaterade gatunamn, eftersom det låg ett flygfält här tidigare.

När jag kollade på kartan tänkte jag: ”Jösses, det är ju promenadavstånd!” Men tack vare boken Handbok för tankspridda (där man kan läsa om en kvinna som tog bussen till bilbesiktningen) besinnade jag mig och tog faktiskt bilen.

Det skulle ta två minuter enligt Google maps. Det tog tio, eftersom gps:en envisades med att ta mig till Horisontvägen: ”Målet ligger på höger sida”. Men där fanns ingen tillstymmelse till bilbesiktning, eftersom den ligger på Fraktflygargatan in på gården, visserligen mycket nära Horisontvägen, men inte åtkomlig med bil från det hållet.

Jag åkte runt kvarteret en gång. Och en gång till. Då upptäckte jag den minimala skylten på kvarterets baksida, som vägledde mig in på gården där de tog hand om bilen.

Visst ser bilen lite hjälplös ut när de hissar upp den så där. Jag får lust att klappa den och säga att det kommer att gå bra. Det gjorde det också, tack och lov!

Jag frågade en av de anställda om de hade funderat på att sätta upp lite tydligare skyltar som vägledning. ”Vi får inte för kommunen” svarade han ”de vill att det ska se sobert ut häromkring, inga stora skrikiga skyltar”.

Vad är det för dumheter? Vi är väl ändå en ABC-stad! Alltså inte en förort där man bara bor, utan utformad så att det ska finnas både arbete, bostäder och centrum. Det var en populär planeringsmodell på 40- och 50-talen. Skarpnäck byggdes på 1980-talet och är ett sent tillskott till den familjen.

Flygfoto över Skarpnäck. Till höger i bild ligger olika arbetsplatser. Till ABC-tanken la man också ett R, dvs rekreation, med gott om parker och lekplatser, idrottsplan, sporthall och kolonilotter.

Området som är reserverat för arbetsplatser måste ju kunna berätta vad det handlar om för verksamheter! När jag lämnade besiktningen, med godkänd bil, såg jag att hela området är väldigt anonymt och oskyltat. Är inte det att ta de estetiska aspekterna lite väl långt?

Det här inlägget postades i Arkitektur, Att tolka, Miljö, Planering, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.