Varumärkesord, kallas det när ett ord som en gång varit ett varumärke blivit så vanligt att det också används för andra varumärken, till exempel: Asbest, filofax, frigolit, gladpack, jeep, keso, masonit, nylon, stetsonhatt, vaselin och vespa. Och så googla, förstås. Vilken sökmotor man än använder, så googlar man nu för tiden. Varumärkesinnehavarna gillar inte det där. Om man googlar på ”varumärkesord” kan man läsa: ”Ett varumärke kan vara friskt, sjukt eller dött. Exempel på varumärken som är döda (degenererade) är bakelit, grammofon, dynamit och termos. Ett exempel på ett sjukt varumärke är Google där företaget gått ut hårt mot webbaserade uppslagsverk och lexikon som listar google/googla som ett verb.”
Om man idag googlar, eller yahooar, då, på verbet ogooglebar (det som Google inte vill att Språkrådet ska ha med på listan över nyord, om inte definitionen snävas in och fixas till) får man 625 000 träffar. Själv föredrar jag formen ogooglingsbar, men den får bara 427 träffar. Kanske det rättar till sig, när Språkrådsbråket lagt sig.
Under tiden kan man roa sig med att se vad som är ogooglingsbart på Googlenope, som listar sökningar där Google säger, ungefär: ”Nope, det finns inte”. Som den här:
Google får väl ge med sig så småningom….skulle jag tro
Folket är envist och fortsätter googla även på andra ställen än hos Google.
Blåkulla nästa?
Enligt en enig expertis är verbet googla så etablerat att Den Stora Sökmotorn redan förlorat matchen. Kanske därför de ger sig på en liten myndighet som Språkrådet.
Hm, en sväng till Blåkulla? Njae, jag väntar nog till det blir lite varmare.
Vilket hallå det blev! Skulle gissa att juristerna på Google missköter sina jobb om de inte tar upp fajten med Språkrådet. Men nu ska ju NE ta in ordet … Kul!
Vi får fundera på att börja använda Bing. Fast Microsoft är en ännu värre envåldshärskare än Google. Men då kan man binga. Och så gillar jag ordet obingbar!
Obingbar är obetalbart!