Lättlöst!

Ibland smyger sig problem på, som man först inte riktigt registrerar. Sedan börjar man fundera på om det kanske finns ett mönster. Som det där med att jag hade svårt att höra samtal i mobilen. ”Men hallå, ringer du från yttre rymden?!” kunde jag fråga. Ofta fick jag be uppringaren prata högre, byta från högtalarläge till närkontakt osv. Eller också bad jag att få ringa upp från en mindre slamrig miljö, om jag var ute på stan eller på tunnelbanan.

Efter ett tag började jag undra om det var något fel med min hörsel, men jag har ju inte sådana problem i några andra sammanhang, tvärtom. Ibland kan jag önska att jag inte hade så infernaliskt god hörsel, särskilt på nätterna om det finns störande ljud i närheten. Men ändå, kanske dags att kolla med en hörselklinik?

Då dök det upp en artikel i FB-flödet, så där som det ofta gör när man funderar över något. Den handlade om att mobilens högtalare kan åldras och att det i så fall är läge att se över den efter ett tag. Det var alltså mobilen som behövde uppsöka hörselklinik, inte jag.

Så jag slank in på en liten mobilverkstad som jag anlitat tidigare för batteribyte och liknande och de ställde diagnosen direkt: kasst ljud.

Det blev en ny högtalare för 299 kronor och en helt ny ”upplevelse” som det brukar heta i enkäter om kundnöjdhet. I det här fallet var det verkligen en upplevelse. Det som tidigare låtit burkigt, svagt och avlägset var nu tydligt och alldeles tillräckligt högt, även när jag knappade ner ljudvolymen några snäpp.

Det finns lättlösta problem också, tack och lov!

Det här inlägget postades i Att tolka, Teknik, Tur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Lättlöst!

  1. hyttfogden skriver:

    Ahaa! Kan det vara så på min phone också? I början (den är bara tre år) hörde jag allt men nu, låter det ungefär som du beskriver ljudet. Fast jag har ju hörapparater i båda örona men det sägs att det inte ska ha nån betydelse för det finns funktioner att anlita för bättre hörsel.
    Men då gäller det förstås att kunna veta hur man ska ställa in…. Manualen på 80 sidor som jag har nerladdad är åt skogen för snårig och svårläst. Hellre än skrika Vadå, vadå! i lurn så föredrar jag att SMSa och det känns väldigt bra.
    Men då skulle ju ett besök på en mobilserviceinrättning kunna löna sig.

    Men……….här i glesbygden lär inget sånt finnas och till Örebro beger jag mig inte.
    Dom säger också att di här kloka mobilerna inte blir så gamla så jag väntar nog ett tag.
    Funderar på att skaffa mig en dumb phone, en sån där rar liten sak som min fina
    Nokia jag hade en gång.
    Ja jösses vad man får veta. Tack, tack

    • Karin skriver:

      Så kan det vara! Tre år stämmer rätt bra med min telefon också. Kanske något av barnen skulle kunna ta med din lur till en digital hörselklinik?

      Men sms är ju annars en mycket bra kommunikationsmetod. Jag har nog blivit ganska textrovert, märker jag. Sms:ar heller än att jag ringer.

      Åh lilla fina Nokian! Min hängde med så länge att folk noterade den när jag åkte buss och tunnelbana och en äldre man lutade över min axel och sa: ”Tänk, en sån där hade min mor …”

  2. Jamen, så bra att jag fick veta det här…jag har också märkt av en selektiv hörsel. Nu kollade jag telefonen och det är den som har problem med hörseln, inte jag. Nu blir det promenad till Meo..som ska få fixa till hörseln på manicken. Tack säger jag…det var jättebra det här.

  3. Staffan Lagerström skriver:

    Det var ett tips som hette duga! Tack. Att batterier blir sämre och sämre med åren, likt oss människor, vet jag. Men jag har aldrig tänkt på högtalaren, utan utgått från att antingen funkar den eller så funkar den inte.

    Nu vet jag: Högtalare blir som vi människor: skröpligare och skröpligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.