Begreppet ”Sjusovare” har ingen vidare klang och det finns en hel del talesätt som handlar om hur dåligt det är att sova länge:
”En lång sömn gör ingen vis.”
”Ju längre man sover, ju kortare lever man.”
Det anses o-coolt att sova mycket, vilket jag gör. Jag har tidigare mörkat lite om mina sovvanor, när sömn har kommit på tal. Men nu berättar jag att jag behöver åtta timmars sömn och att jag gärna sover någon timme till, om tillfälle bjuds. Jag gillar att sova och har sömn som hobby, helt enkelt! På det sättet slipper jag känna mig snuvad på en del av mitt liv, jämfört med dem som klarar sig på fem timmars sömn.
I boken Sömngåtan, som jag upptäckte i somras, får jag veta att det är OK, ja till och med mycket bra, att sova åtta timmar. Den är skriven av den brittiska författaren Matthew Walker, som nu är verksam i USA och den sammanfattar mycket av vad vi vet idag om hur och varför vi sover.
Walker är den sanna sömnaposteln. Vi kan ju undra ibland hur evolutionen tänkte när den gjorde oss beroende av sömn, något som gör oss så sårbara och ineffektiva.
”Fel, fel fel!” utbrister Walker, om jag sammanfattar hans budskap. Frågan är fel ställd, menar han. Sömnen är så nyttig för oss, så livsviktig att vi i stället borde fråga oss varför vi överhuvudtaget vaknar!
Numera går det ju att mäta hur hjärnan jobbar när vi sover, vilka delar av hjärnbarken som aktiveras. De olika sömnsorterna sköter massöverföring av data i början av natten, sedan mellanlagring, därefter finfördelad överföring av det som ska befästas och bevaras, och så drömsömnens bearbetning och analys. Poängen, enligt Walker, är att alla faser är nyttiga och behövs. Om man sover för lite (enligt honom mindre än sju timmar) kan man gå miste om någon viktig del av hjärnstädningen och organiseringen av dagens upplevelser.
Walkers bok har fått en del kritik framförallt för att den anses överdriva sömnproblemet globalt. Men det är inga avgörande invändningar, boken är faktarik och läsvärd.
Han har inga mirakelkurer för att underlätta sovandet, han vill bara göra oss uppmärksamma på hur viktigt det är med sömn. Hans tips är de vanliga: bra rutiner, mindre kaffe och alkohol, svalt i sovrummet och kanske framför allt mer fysisk aktivitet.
Hjärnforskaren Anders Hansen betonar också hur viktigt det är med fysisk aktivitet för sömnen. I ett radioprogram om sömn, nyligen, berättade han om en träff med samlare och jägare i västra Kenya. Han frågade hur de hade sovit på natten. ”Jättedåligt!” svarade de. Men det berodde på att det hade varit ett lejon i farten.
Så han frågade i stället om de hade svårt att sova andra nätter, då det inte var lejon eller andra rovdjur som höll dem vakna. De förstod knappt frågan. På nätterna sover man. I deras fysiskt aktiva liv fanns inte begreppet sömnproblem.
Walker har några konkreta förslag i sin bok och det viktigaste är kanske det som handlar om tonåringarnas dygnsrytm. Skolan borde börja senare på morgonen för att ge tonåringarna en chans. Kanske är rentav en del av det som i dag tolkas som tecken på adhd hos barn och unga i själva verket bara ett resultat av sömnbrist?
Det låter som om du vore en perfekt medlem i föreningen ”Törnrosas vänner” — om den inte, sedan länge, vore avsomnad.
Att sova är inte min hobby, fastmer en heltidssysselsättning.
Jag har vänner med sömnproblem, ibland får jag en känsla av att de är så rädda för att inte somna, så att de inte somnar.
Margaretha
”om den inte, sedan länge, vore avsomnad” Fniss!
Sömnproblem verkar ofta bero just på rädslan att inte somna, enligt den där boken. Det tilltalande med boken är bland annat att han inte förenklar något, inte säljer något, bara konstaterar att det är bra för oss att sova. Och så förklarar han på ett övertygande sätt varför.
Skulle jag vara avundsjuk, Phf!
(hur 17 gör du?)
Nja, jag gör nog inget, vad jag vet. Jag bara somnar. Men om jag ska upp tidigt nästa morgon, då går det inte att sova. Då ”ligger jag på åga” som det heter i våra hemtrakter. Jag sover knappast alls. I de fall då jag ska köra bil längre sträckor med start tidigt, tar jag faktiskt en sömntablett kvällen innan och det funkar bra.
Jag tillhör den delen av befolkningen som sover väldigt dåligt i perioder, jag är lite väl lättväckt och har svårt att somna om. Det kan räcka med ett pip utanför så är jag vaken.
Sen är även här ett lejon i farten, märker min katt att jag har vaknat till så tycker han det är helfestligt och kommer farande och vill umgås. Kan man tycka låter mysigt men han väger drygt sex kilo och tror att han är en kattunge så han kastar sig över mig,spinner och gostrampar frenetiskt.
Tycker inte du behöver mörka din goda sömn, möjligen kan det vara lite provocerande för nån med dålig sömn när nån säger ” jag är sååå trött, sov bara nio timmar och var på toa en gång!”.
Oj, det glömde jag ju berätta! Jag sover gott, men är EXTREMT lättväckt. Och då kan det ta en stund innan jag somnar om. En lejon som ditt i sängen skulle jag definitivt inte klara av. Vår katt hade lyckligtvis samma sovmönster som jag. Låg tyst och snällt och sov bakom min rumpa hela natten och rörde sig inte ur fläcken förrän jag vaknade.
Ja, jag ska kanske ligga lite lågt med utrop av typen ”Alltså, hur VÅGAR folk ringa så tidigt som klockan halv nio på morgonen!”
Du och Skåne kan bilda klubb. Om det inte vore för att han hela sitt liv varit sjusovare hade jag börjat oroa mig. Ska berätta för honom att han har en kompis. :)
En förening för tillvaratagandet av sjusovarnas intressen; bra idé! Vi kan börja med att verka för att få bort begreppet sjusovare, för vem vill gå upp så tidigt som sju? Sedan kan vi starta en ungdomssektion, som får i uppgift att driva kravet på senare skolstart på morgonen. Vad sägs om ”Happy Hobby Sleepers World Wide”?
Ha ha, Skåne är på! :D
”Make the world sleep again!”
Låter underbart att sova åtta timmar eller mer varje natt. Min 83-åriga mamma har också den förmågan och min syster. Själv har jag ofta genom livet brottats med lite sömnproblem. När jag var liten och sen ung vuxen så hade jag svårt att somna. Efter femtio så har jag vaknat mycket på nätterna. Men det har blivit bättre, efter klimakteriet, och rörelse tycks också hjälpa. Men åtta timmar – det sker kanske någon gång varannan vecka. Blir det 6-7 timmar är jag glad! Tack för boktipset! Bra att ha en sömnlös natt, om den finns på Storytell som ljudbok (att lyssna på bok är ju alltid en trevlig sysselsättning i väntan på sömnen).
Varning, dock: Den boken kan hålla dig vaken! En och annan recensent klagade just på att den är så spännande att man inte kan sluta läsa. Så du får portionera ut den på något förståndigt sätt.
Det där med sömn verkar vara väldigt individuellt, även sömncyklerna. Enligt Walker, eller i alla fall den forskning som han citerar, finns det verkligen morgon- och kvällsmänniskor. Plus, förstås mycket stora variationer när det gäller sömnbehov. Han skriver, såvitt jag minns, inte något om eventuella risker med att sova för mycket. Hursomhelst verkar varken du eller jag ligga i någon riktig riskzon, varken åt det ena eller det andra hållet.
Misstänker att ”sömnbranschen” är tillhåll för mängder av yrkestyckare, gästtyckare, amatörtyckare och låtsastyckare. Det finns många som utmålar sig själva som ”sömnspecialist” och ganska okritiskt presenterar den ena ”sanningen” efter den andra. Enligt vissa ”forskare” duger fem timmar. Andra säger att ”sover du bara fem timmar leker du med döden – om du inte redan är död – eller smällfet – eller har fått adhd”.
Sömnbranschen har likheter med ”bokdödsbranschen” som växte upp som en svamp ur jorden nån gång på 1990-talet (var det väl?). Horder av ”specialister”, ”forskare” och ”analytiker” spådde bokens snara död. Det var alla överens om. I dag ges det ut fler böcker än nånsin tidigare.
Sömnbranschen har även likheter med ”ekonomibranschen”. Vi överöses sedan 30 år tillbaka med råd och dåd från ”specialister”, ”forskare”, ”analytiker” om hur ekonomin kommer att utvecklas denna vecka, nästa månad, kommande tre år och ”för evigt”. De visa sprider sina ”kunskaper” i teve, i radio, i tidningar.
En tidning – jag har glömt vilken – gjorde för några år sen en koll av alla ”specialisters” spådomar inom ekonomi, politik och flera andra ”lättyckta” branscher. Resultatet var härligt: Inte en enda spådom slog in. Ingen fick rätt i nånting!
Av detta lär vi oss att tillvaron är mer komplicerad än vi inbillar oss. Lyckligtvis!
Nu säger jag god natt! Att klockan är nästan midnatt är enligt vissa ”specialister” ett tecken på att jag leker med döden. Men jag blir inte förvånad om jag vaknar även i morgon bitti.
För att inte tala om kostrådsbraschen (läs bantningstips!) och alla så-håller-du-dig-ung-råd.
Walker är inte nådig mot alla fejkundersökningar om sömn, som ger tidningsrubriker och FB-klick, men som inte håller vid närmre granskning. Han går igenom myter som uppstått till följd av braschbeställda undersökningar och slarviga forskningsprojekt som inte är verifierbara. Han är med andra ord både sansad och realistisk och håller sig till vad vi (hittills) kan veta om sömnens funktioner och det är ju rätt mycket.
Jag är övertygad om att du vaknade rätt pigg och utsövd i dag. Att lägga sig vid midnatt är helt OK om det råkar vara den sömncykeln man trivs med!
Ja, jag vaknade!
Det skulle jag inte ha gjort enligt Ben Reich, rektor och seniorforskare vid universitetssjukhuset i Gabrill (Andorra), som i sin bok ”Allt om sömnen” skriver:
”Den som lägger sig mellan 23 och 24 halverar sin livslängd. Sover hen dessutom bara fem timmar är hen redan död.”
Man lär ständigt nytt.
Grattis till en ny dag! Inte alldeles oväntat dock. Och den där Ben Reich ska du inte bry dig om, ifall han ens finns. Han verkar ganska opublicerad och flyger under radarn.
Jaaa, jag älskar också att sova och är oerhört irriterad över någon slags ”mitt-i-livet” ”hormonerna-jävlas” period, som stör min sömn. Jag har läst Sömngåtan flera gånger (i portioner) och gillar den skarpt!
Välkommen till hobbysovarklubben!
Men vilka otrevliga sömnstörare till hormoner. Mitt i livet, när småbarnstiden är över och man inte längre behöver oroa sig för vad tonåringarna har för sig, då borde man ju kunna få sova i lugn och ro, tycker jag.
Nu kan vi ta varann i handen Jag älskar att sova! Jag sover absolut minst åtta timmar per natt, men, jag är en nattuggla, vilket innebär att halva dagen har gått innan jag kommit igång efter nattens sussande.Klockan ringer åtta, sen snoozar jag i 1-2 timmar. Många jag känner tar en tupplur på eftermiddagen, de gånger jag somnar i soffan med en bok över näsan blir jag inte människa mer den dagen! Numera står jag på balkongen på morgonen o ser alla barn traska iväg till skolan, och tänker på hur det var då, för typ 60 år sedan…och jag skulle gärna unna dem att börja skoldagen senare, då kanske de även hade fått i sig frukost, något alltför många hoppar över, så även jag då det begav sig. Vilket fint inlägg som väckte många minnen!
Same, same but different! Jag kommer i otakt om jag lägger mig för sent och jag sover så mycket bättre om jag somnar senast klockan elva på kvällen, men gärna tidigare om det går. Jag brukar säga att eftersom jag är kvällstrött brukar jag lägga mig tidigt på kvällarna, men i gengäld sover jag länge på morgnarna! Tupplur funkar inte för mig heller och det stör också nattsömnen.
Och visst borde man se till att skolbarnen, särskilt tonåringarna, får sova någon timme till på morgonen!