Medan valet i USA är minst lika välbevakat och detaljrapporterat som Melodifestivalen, är det sämre med informationen om valet i Tyskland. De delstater som gick till val i går har ungefär 16 miljoner invånare.
Jag väntade mig ordentliga analyser, bra bakgrundsbeskrivningar, lite intervjuer från de olika delstaterna, men det kom inget av detta. Bara knapphändiga beskrivningar av valutgången, som ju var ganska sensationellt. Ändå såg dagstidningarnas nyhetsvärdering ut så här. Clinton, Trump & co, som vanligt.
OK, i ärlighetens namn fanns en halv sida om Tyskland också. Här redovisar DN valresultatet i siffror. I alla tre delstaterna, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt retirerade CDU. I Baden-Württemberg blir De gröna för första gången största parti i en delstat och i Sachsen-Anhalt blev det nya invandringsfientliga Alternativ för Tyskland näst störst, med sina 24%. Det tycker i alla fall jag är minst lika intressant som diverse positioneringar i de olika delstatsvalen i USA.
Jag blev ju tvungen att kolla både var de där delstaterna ligger och hur många som bor där. Sammanlagt ungefär 16 miljoner tyskar handlar det om, varav Baden-Württemberg är den största med 10,7 miljoner invånare. Såhär:
Och här kan man leta upp de olika delstaterna.
Uppdatering 15 mars. Men vad ÄR det med våra tidningar, tänker jag irriterat när DN idag, återigen, har fem helsidor om valet i USA. Och det utan att det hänt någonting alls. Visserligen är det val i Florida idag, men det finns ju inget att rapportera än. Fem nyhetssidor med denna ickenyhet är bara irriterande.
Men så hittar jag en liten, liten notis om delstatsvalen i Tyskland, i alla fall. Den är den bästa sammanfattningen av läget som jag sett hittills. Annars nämner ju svenska tidningar bara CDU:s förluster.
Då är det extra intressant att få veta att de CDU-representater som förlorade i valet är kritiska till Merkels asylpolitik. Och att de de socialdemokrater och gröna som stödjer henne har gått fram i valet.
AfD, då, som inte gillar Merkels politik, varifrån kommer deras röster? Tydligen från tidigare soffliggare i stor utsträckning.
Intresset för Tyskland är inte stort i Sverige längre. Inte många vill läsa tyska och bevakningen i media är knapphändig. Tyska viner dricker vi inte längre heller, trots frankenvinernas förträfflighet. Till exempel. Till råga på allt går det inget bra för Merkel. Och själv är jag frankofil.
Visst är det konstigt! Tyskland ligger nära till, är fullt av spännande besöksmål, fin natur och (på sina ställen) god mat. Samt vinet, förstås. Och ändå har det mest blivit ett land man skyndar igenom, eller flyger över, på väg söderut
Gällande tyska språket så påstås det ju att dagens ungdomar är
bekväma, att de därför väljer bort tyskan till förmån för spanska
som påstås vara enklare. Sedan så tror jag också att många tänker
kortsiktigt på så sätt att spanska ”är bra att kunna om man åker
på solsemester till Spanien. ”
Jag läste tyska på både högstadiet och gymnasiet men jag kommer
inte ihåg så mycket av det. Eller visst kommer jag ihåg en del av
grammatiken och så men ordförrådet är väldigt tunt.
Jag håller dock med om att Tyskland och det tyska språket är viktigt
ur ett samhällsperspektiv då Tyskland dels är det befolkningsrikt
grannland men också en viktigt handelspartner för Sverige.
Stackars de ungdomar som väljer spanska för att det ska vara lättar än tyska! Spanska är SVÅRT! Och det blir bara svårare och svårare ju mer man lär sig. Tyskan däremot har ju det mesta gemensamt med svenskan, även om de inte lyckats förenkla grammatiken så som vi gjort.
Apropå handelspartner så träffade jag en representant för tyska handelskammaren för några år sedan och vi kom att tala om de svenska ungdomarnas språkval och att tyskan tappar mark. Ha sa att det ju är trist med tanke på affärerna mellan Sverige och Tyskland. Visst går det bra med engelska så länge det handlar om att sälja till svenskarna, men om tyskarna ska köpa svensk, ska det helst ske på tyska: ”Wir verkaufen auf Englisch aber wir kaufen auf Deutsch!”.
(… och jag är anglofil, som om det vore bättre)
Jag håller med om att bevakningen har varit klen, och det är bra konstigt. Det enda som egentligen hörs särskilt mycket om i ämnet, är det där att mamma Merkel synes tappa mark.
Och så vill jag tacka för tabellvisningen! Den var mycket intressant, och inte hade då jag besvärat mig med att leta själv. Tänk vad litet Bremen är, både till yta och folkmängd, jämfört med alla de andra. Det visste jag inte — sanningen att säga visste jag nog inte ens att Bremen är ett eget förbundsland. (Ack.)
Jag blev ju bara tvungen att leta fram lite basfakta. Procentsatser hit och dit säger inte så mycket om hur många människor det egentligen handlar om. Eller vilka. Jag såg för någon vecka sedan en intervju med en farbror i Sachsen-Anhalt (tidigare i Östtyskland), som kommenterade det kommande valet. ”Jag ser ju hur man klarar av att umgås med folk från alla möjlige håll där i väst, men här i öst är vi väldigt ovana…” Han lät mer hjälplös än främlingsfientlig, faktisk. Men visst blir man fundersam när AfD får 24 procent och blir näst störst.
Och lilla Bremen, ja. Som dock har en egen hamn, Bremerhafen, trots sitt inlandsläge.
Jag gillar ju av förklarliga skäl Tyskland, men just politiken är ju inte så lätt att engagera sig i, när man redan har problem med den här hemma! MEN det lilla jag sett av Merkel klår alla våra politiker i form av proffsighet. Synd att hon får backa på flyktingfrågan, nu får hon jobba med boja när EU ska lösa krisen.
Kul att se lite siffror, Oma bodde i Hessen, femte största distriktet minsann.
Fast det är ju därför vi har alla dessa journalister och reportrar, för att dom ska berätta för oss vad som händer och varför. OCH SÅ GÖR DOM INTE DET! I alla fall inte när det gäller Tysklandsvalet, denna gång.
Mina Hessenkunskaper är lite knackiga, men jag minns i alla fall att någon historielärare försökte förklara hur de olika tyska delstaterna växt, krympt, slagits ihop och delats. Jag tror Hessen var ett bra exempel på sånt.
Ja, det finns många vita fläckar på nyhetskartan och allt kan man faktiskt inte skylla på krig och farligheter.
Å jag är Ålandfil ;)
Tack för upplysande inlägg. Lite har jag dock hängt med,
har ju en bra känsla för Tyskland där så många vänner bor
Ålandofiler är vi nog lite till mans (och kvinns)!
Kanske har det varit bättre rapportering hos er, för här har den verkligen varit i minimalaste laget.
Haha, jag är mer intresserad av vem som vann Polarpriset etc. Eller fick Augustpriset. Fast det ena utesluter ju inte det andra förstås. Tyvärr är jag helt ointresserad av politik, har försökt att vara aktiv i diverse politiska föreningar under några år men har aldrig tyckt att det var roligt eller intressant. en klar brist.
Ingrid
Man kan inte hinna allt Ingrid, och med tanke på hur mycket musik du hinner med tycker jag att du kan få dispens från politiken!
Tack snälla Karin – jag känner mig genast lite bättre :-).
Här nere finns det en hel del Hvenofiler. Själv är jag – enligt min, numera medelålders, barnaskara – frankofånig.
Hvenofiler och frankofåner, så trevligt! Undrar varför vi inte har något motsvarande ord för Tyskland? Germanofiler? Tyskofåner?
Jag tycker nog sydsvenskan har skrivit ganska mycket om det tyska valet, både före och efter nu när det förskräckliga resultatet står klart, bl a att det var ca 20% av tyskarna som gick till val nu. Farhågan är ju att även resten av tyskarna har samma inställning. Öht är det en dyster tid i Europa med otäcka angrepp på demokrati. Nog är det ofattbart att i de länder som så nyligen fått frihet från yttre förtryck det nu uppstår inre förtryck! Putinifiering skulle man kunna kalla det. Och övriga EU-länder bara tittar på! Dra in bidragen, för höge farao, när inte reglerna respekteras!
Min skoltyska har legat i träda i många år men har kunnat skrapas fram hjälpligt vid behov. Det är betydligt värre med franskan…
Intressant att Sysdsvenskan skött sig bättre än de så kallade rikstidningarna SvD och DN!
Ja, EU har nog egentligen mer maktmedel än de vill låtsas om och använda. Eftersom alla stora länder vig olika tillfällen dragit nytta av att man tummat lite på reglerna. Jag funderar ibland på hur utvecklingen i Europa hade sett ut om vi hade nöjt oss med att satsa på frihandelsavtal, enbart.
Undrar vad K.E skriver idag tänkte jag och klickar mig hit –
du har gett mig uppdatering och dina reflektioner ger vid handen denna dags förmiddag en inramning … mitt intresse för politik har blivit allt mindre med åren …
vilket i sig ju är dumt nog eftersom det är vårt styre här och där i världen. Nuska jag också läsa om vintersporten!
Hej Tove, vad trevligt att du tittade in!
Håller med dig – ändå läser jag knappt artiklar om Tyskland. Men nyhetsvärderingen i svenska media är inte i min smak. T ex vansinnesterrorhandlingen i Elfenbenskusten, knappt något om det. Jag bestämde mig för att börja titta på min franska kanal TV5. Gediget reportage så klart. Och frankofil som jag är så får jag träna min franska.
Men tack för föredömlig folkbildning!
Det är lite dystert att se hur skev nyhetsvärderingen ser ut i de medier som borde stå för vår omvärldsorientering. Nåt är på tok när man till sist söker sig till The Guardian, Dei Zeit eller franska TV-kanaler för att få veta vad som pågår. Håller helt med dig om Elfenbenskusten – den nyheten blixtrade förbi på några sekunder.