Påsktraumatiserad? Nej, det finns det ju ingen anledning att vara. De som firar påsk av religiösa skäl kan trösta sig med att det slutade bra, i alla fall. Och för alla andra är det ju huvudsakligen en trevlig anledning sätta upp några färgglada dekorationer, träffas, äta god mat och frossa i godis.
Påskpynt kan man leta upp i näst nedersta lådan i köket, där de allra flesta svenskar förvarar sina plastpåsar och påsklämmor, de som kan omvandlas till påsk-lämmor så här års. Bara att fästa på en buske, eller ett påskris, spiskåpan, gardinkappan eller annat synligt ställe. Djurvänligt och lika färgglatt som de färgade hönsfjädrarna. Efter påsk blir de påsklämmor igen, till nästa år.
Det enda påskproblemet är väl att det blir allt vanligare med frigående ägg. Säljs numera i var och varannan butik. Man får hålla koll på de små rackarna ordentligt så att de inte smiter.
På sina håll – till exempel här i Stockholm är det fortfarande påsklov. Då kan man till exempel gå på dinosaurieutställning på Naturhistoriska Riksmuseet. Fin utställning för alla åldrar! Och dinosauriepysselverkstad i källaren.
Här har vi några nykläckta varianter, som försetts med födelsebevis, där man kan läsa om deras egenheter och preferenser. Någon trivs bäst i vatten, en annan i grottor. En har mango som favoritmat och är väldigt kittlig, en annan äter gräs, är snäll för det mesta men blir arg när den blir retad. Man får bara hoppas att de där dinosaurieäggen inte är frigående!
”Men gör dom inte annat än dinoraurieutställningar där på Naturhistoriska?” undrade Redaktörn. Jodå. Dinosarna är en del av utställningarna om evolutionen. Men eftersom de var så stora, blir de ganska dominerande i sammanhanget. Dessutom är det något som fascinerar alla besökare, inte minst de yngre. Men det fanns annat också, som fina fossil.
Och mycket mer, vackert eller skrämmande. Den där kackerlackan på nästan tre meter…
Nog kan man fråga sig hur de tänker som författar skyltar i våra butiker, både ifråga om gående ägg, levande stekta kycklingar och skojig glass. Även bildade bloggare kan ibland få för sig saker. Jag frågade en bloggare om hon verkligen var så väldigt gammal eftersom hon kallade sig antik expert – dock berättade hon inte vad hon var expert på. Hon svarade att hon var just antik expert. Jaha….
En antik expert måste vara mer än hundra år, enligt reglerna, annars är hen bara lite gammal!
Jag tycker om tanken på frigående ägg. Eller egentligen borde de vara frirullande
Att använda påsklämmorna som påskprydnad är fiffigt.
Mångsidigt pynt minsann. Har aldrig tänkt på att jag har sagda låda fylld av sådant.
Jag ska dock lägga klämmorna bakom örat ;)
Jag såg en bild någonstans som jag förstås borde ha bokmärkt. Underbara frigående keramikägg på en utställning, ägg som knallade iväg på egen hand (fot).
Påsklämmorna går alldeles utmärkt att sätta bakom örat som hårspänne!
I näst nedersta lådan i köket förvarar jag smörgåspapper, plastfolie, aluminiumfolie, bakplåtspapper. Påsklämmorna finns i en burk som står på en bänk precis bredvid frysen och i skåpet ovanför densamma finns plast- och fryspåsar i olika storlekar.
Undrar hur många av er som trycker in flärparna på sådana långa kartongerna jag har i min näst nedersta låda? Flärparna finns (på de flesta av denna typ kartonger) på kortsidorna och hjälper till att hålla rullen på plats då man drar av en bit av innehållet.
Det kan man verkligen undra.
Framför allt sedan något av de vanligaste pressrören berättat att ett ungt geni hade kommit på att göra det (att läsa anvisning på kartongen räcker för att bli geniförklarad numera).
Eftersom rivkanten inte fungerar särskilt bra tar jag (ett åldrigt geni, kanske?) ut rullen ur kartongen och överträder knivförbudslagen när jag ska använda folien.
Jag drömmer om en sån där metallhållare för plastfolien. Det skulle lösa ett ständigt tvisteämne i huset. Jag hävdar att det visst går att använda den tandade kanten. Andra anser att man ska slita av plasten i friläge, så att säga, med stor kraft. Det resulterar i massakrerade kartonger (och en hel del muttrande från min sida).
Jag fick i present en hållare i kombinerad plast och metall som är jädrigt bra till plastfolien. Klipper av den enkelt och helsnyggt utan att skrynkla den. En aning skrymmande men funktionen gör att jag förlåter det.
Jag kommer på studiebesök! En sådan måste jag testa!!
Agneta vet du att du är en avvikare? Det finns sociologiska undersökningar som slår fast att det är näst nedersta lådan som gäller för plastpåsarna! Påskklämmorna kan däremot hamna även i brödburken, eller rentav i en alldels egen burk, som hos dig.
nja…påsklämmor i påskriset tror jag att jag avstår :-) Kanske de där små möjligen, den ännu äldre varianten… De finns väl också i olika färger? Plastöverdragna ståltrådar liksom… De kanske kan bli små fina rosetter i alla fall? Jättesöta små dinosaurier, för att inte tala om äggen! Och de frigående äggen hahaha…Underbart. Man riktigt ser benen som sticker ut på undersidan!
Jag tror att de där småklämmorna bara finns i vitt och kanske grått. Möjligen en liten röd rand?
Såhär blir det med påsk-lämmor:
Fint och påskigt!
Förmodligen avviker jag därför att frysen inte är i fullängd utan mer i bysthöjd. Den är infälld i något som varit speceriskåp tidigare. Resterande del av skåpet (med dörr) finns direkt över frysen och där är det praktiskt att i ögonhöjd förvara alla kartongerna med plastpåsar av olika slag och format.
Mycket praktiska och fullgoda skäl att avvika!
TACK för tipset! Att jag inte tänkte på det! Jag hade påskris i en bunke utanför huset förra året, det regnade ganska mycket och fjädrarna blev helt blöta och slokade väldigt. Därför hade jag inget sådant i år. Men nästa år blir det ris med påsk-lämmor.
Jag gör precis som brorsan, använder kniven eller saxen på plastrullennär jag har tagit ut den. Jag hävdar att det INTE går att använda taggarna på kartongen!
Ingrid
Det går, Musikanta, det GÅR! Men inte om någon annan massakrerat kartongen…
Exakt!
Men att införa ordningsregler och utbildning för användande av taggar på kartong börjar kännas lite, ska vi kalla det, rechtshaberistiskt.
Då tar jag hellre till kniven.
Underbara skyltar förresten! Ska också tipsa Mirren om naturhistoriska. Fast hon vet väl redan om det förstås – hon brukar hålla koll på alla museer, speciellt vad de har för barnaktiviteter.
Jag tror att dinosaurieverkstan är tidsbegränsad till sportlovet. Men utställningen finns ju kvar länge.
Vi köper frigående ägg – inomhus. Kanske något lättare att hålla reda på.
Frigående inomhus låter som den ultimata lösningen. Bara de inte börjar sprätta!
Ägg ska sprätta! Jag har alltid hög värme när jag steker ägg. Då blir de bäst.
Det gäller bara att passa sig så att man inte träffas av sprättet. På armar och händer gör det bara lite ont. Men ögonen ska man akta noga.
Naturhistoriska är nog det museum som jag besökt i särklass flest gånger och när barnen var små missade vi inte dinosaurierna en enda gång, av de andra utställningarna fick vi sålla – man orkar inte hela det museumet på en gång!
Men på andra plats i kategorin välbesökta utställningar på Naturhistoriska kommer ”Kroppen”, som inte var en permanentutställning, men som fanns under ganska lång tid. Den hann vi besöka måååånga gånger!
Jaha, nu blev jag sugen på att åka dit igen.
Go for it, Pysse – åk dit igen! Men nu utmanar Tekniska museet med en intressant obduktion. Också värd att besöka.
Spännande! Får göra en utflykt när jag blivit av med skiten som överrumplade mej i morse: feber, huvudvärk och sandlåda i halsen.
Åh nej, stackars! Hoppas det inte är nåt långvarigt och att du blir vederbörligen ompysslad!
När jag varit i Sverige har jag också funderat på det där med frigående ägg. De har ju inga fötter, hur kan de då gå!
På engelska heter det ju free range eggs, ägg med fri räckvidd. Har funderat på detta också. Kan de var längre än andra ägg?!!?
Nä, slut på mitt trams!
Ha det bra!
Free range eggs var ett nytt begrepp för mig. Så jag googlade för att se om det fanns mer info och det gjorde det ju. Oj, vilken debatt om burhöns kontra frigående höns! Ungefär som här, men med många fler skämtteckningar på engelska.