Nu har språkrådet listat nyorden för 2014. Eller i alla fall de ord som fått ny eller ökad användning under 2014 – några är decenniegamla eller mer. Som alltid är det en blandning av krystat, svårbegripligt och fyndigt.
Att Attefallshus skulle dyka upp var väl väntat, liksom ”klickfiske”, dvs försök att få så många klick som möjligt på ett Facebook-inlägg eller på annan plats på nätet. Begreppet ”fringisar”, dvs extra tjänsteförmåner utöver lönen, har utökats med ”kringisar” som städhjälp, eller till exempel Googles erbjudande till kvinnliga anställda att få frysa sina ägg, för senare graviditet, så att de kan jobba på utan att distraheras av barnafödande. (Hallå Google, ett litet tips: Ordna med bra villkor för småbarnsföräldrar i stället, kortare arbetsdag, flexibla tider och välfungerande förskolor. Mycket bättre, även för Google, för det finns inga som använder sin arbetstid så effektivt som småbarnsföräldrar.)
Visst ja, nyordslistan var det. Matnationalism känns inte som något som kommer att bli ett ord i var mans mun. Köttnorm däremot kanske kan vinna mark, eftersom det är något som kommer att diskuteras framöver; hur mycket kött kan och bör vi äta för vår egen skull och för klimatets.
Selfien har förstås fått en uppföljare i ”usien”, där man tar en bild på sig sälv och någon kändis. Trafikmaktordning är kanske användbart när man ska stadsplanera? Men det nyord som jag tycker är det mest funktionella, om än inte särskilt spralligt är ”sekelsiffra”. Behändigt och lättbegripligt. Ett ord som vi borde haft för länge sedan. ”Sekelsiffra ska anges om försäkringstagaren är över 100 år” skriver Försäkringskassan och det fattar man ju vad det betyder.
Bra tips till Google! Hallåååå, Google – läs här!
Sekelsiffran vet jag inte om jag tyckte var så användbar förstås, vad var det för fel på hundratalsiffra?
Intressant att flera ord klargör könsidentiteter (cis-person, icke-binär tex.) …
Jag tycker bara att sekelsiffra låter bättre, bättre rytm och allitteration inom ordet.
Ja, visst är det intressant med alla identitetsuttryck. ”Cis-” har tydligen uppstått som ett behövligt alternativ till ”normal” (men som latinare tänker jag mest på de cisalpina delarna av Italien).
Haha, intressant frontalkrock mellan matematiken och poesin. Det är nog svårt att i föra nya mtematiska ord eller att förnya befintliga. Din bror kanske har några schyssta exempel? Jag kommer bara att tänka på att allt med prefixet nano- är hippt just nu (eller har varit i snart 10 år!)
Egentligen, om man ska vara petnoga, så är det väl också en tusentalssiffra för de aktuella hundraåringarna, eftersom det är både 1 och 9 som ska anges, enligt Försäkringskassa. Hoppas bara jag kommer ihåg att ange att jag är född på 1900-talet den dag jag blir hundra år!
Aha, jag tror att jag inte riktigt hängde med på betydelsen igår, för idag föll polletten ner. Sekelsiffra! Ja, då är ju tusentalssiffran lite viktig, speciellt efter ett millenieskifte.
Det vore en nåd att stilla bedja om ifall det faktiskt blev mera allmänt känt och accepterat att det finns ganska många människor som inte är antingen eller utan varken eller. Ord som objektivt beskriver det kanske kan hjälpa till att ändra attityder, ordets makt över tanken, liksom.
Vi verkar vara på god väg i den riktningen! Hoppas jag i alla fall…
Bilden, jag har för mig att mamma hade roligt åt farmor som hade hatten på sig när hon var ute och gick med kon, men dom skulle ju till arrendatorns. Det var där tjuren fanns.
Visst ser det lite kul ut, med kossan på finpromenad.
Pingback: Hela listan! | En doktor i gjuteriet