Lampor och lyktor

elkablarTack vare våra lördagsteman kan man hamna lite varsomhelst. Till exempel i Japan och på den brasilianska landsbygden kring förra sekelskiftet.

Lampor och lyktor har Musikanta föreslagit idag. Eftersom jag är i São Paulo tänkte jag skriva om hur man har det med lampor här och gick ut på lampspaning.

Trots ett virrvarr av elkablar längs alla gator kan belysningen i hela staden slås ut av en enda blixt. År 2009 mörklades hela São Paulo med sina 20 miljoner invånare. Det händer för övrigt rätt ofta att strömmen går, men den gången var det extra omfattande, eftersom blixten träffade någon knutpunkt i ett elnät som verkar sakna strategiska säkerhetsanordningar. Om kabeln  från vattenkraftverket Itaipu inte funkar, ja då blir det ingen elektricitet i São Paulo och inte i Rio heller.

japangatanGatlyktorna är lite glesa och inte särskilt intressanta, såvida man inte beger sig till de japanska gatorna i stadsdelen Liberdade. Där hänger japanska lyktor i långa rader.

Och då undrar man förstås hur det kommer sig att det finns så många japaner just här.

Jo, det hänger ihop med att man avskaffade slaveriet i Brasilien i slutet av 1880-talet. Godsägarna på de stora haciendorna ville inte anställa sina tidigare slavar (och varför de inte ville det har jag ingen förklaring på, men det handlade kanske om tjurighet. Eller prestige?). De letade i stället efter ny arbetskraft i Europa, utan någon större framgång. Arbetsvillkoren var helt enkelt för dåliga. Då vände sig några av godsägarna till regeringen och bad om hjälp. Efter lite funderande kom man på att det just då var ganska eländigt i Japan, med hungersnöd och extrem fattigdom på sina håll.

De brasilianska myndigheterna lyckades rekrytera drygt 700 japaner som anlände 1908 och fick jobb vid kaffeplantager i inlandet. Deras släktingar och grannar följde efter och efter ett par årtionden fanns det nästan 200 000 japaner i Brasilien. Nästa generation gillade inte det hårda slitet på plantagerna och sökte sig till storstäderna, framförallt São Paulo, som nu är den största ”japanska” staden i världen utanför Japan. Och det är alltså därför de har så fina gatlyktor i stadsdelen Liberdade.

Här  finns de övriga lördagstemabloggarna och nu ska jag ge mig ut på lampspaning på deras sidor: Bildbloggen, Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet Malin musikanta Olgakatt, Pysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove 

Det här inlägget postades i Att resa, historia, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Lampor och lyktor

  1. Karin på Pettas skriver:

    Mycket intressant och lärorikt.
    Nu vet jag att det finns en ”japansk stad” också i Brasilien och varför det blev så.
    Hoppas att du har det bra over there, att du kommer ihåg att ta med dig kaffe hem när du är på väg tebaks
    Hälsningar från ett gråmulet och snålblåsigt Åland

    • Karin skriver:

      Japp, det blir kaffeimport i stor skala, eftersom det finns gott om plats i stora väskan på hemvägen. När jag åkte hit fylldes den på ända till sista minuten före avfärd: ”Halloj, jag har lite saker som jag gärna vill skicka med till Greta och Lovisa!” Tur att tullen inte intresserade sig för det mycket blandade innehållet i min packning! De brukar lägga beslag på ost, har jag hört.

  2. Olgakatt skriver:

    En annan ljuspunkt i Rio är ju Greta! Hon klår ju alla andra lampor!

  3. Skogsgurra skriver:

    Du och lilla Greta kan nog vara lugna när det gäller kraftöverföringen från Itaipu. Det är masar från Ludvika med omnejd – varav jag känner ett antal – som konstruerat, byggt och tagit den i drift. Och, för att travestera byggmästaren som byggde By kyrka: ”Hellre hundra dalmasar än tusen joddlare”*

    Referens: http://new.abb.com/systems/hvdc/references/itaipu

    *Byggmästaren fick By kyrka klar på rekordtid. Men när han kom till Grytnäs och försökte med den lokala arbetskraften gick det sämre. Det var då han sa: ”Hellre tio bykarlar än hundra grytkrokar”.

    • Karin skriver:

      Ludvikagrabbarna har säkert gjort ett prima jobb i Itaipu. Men det verkar vara så att hela elnätet hänger ihop på ett olyckligt sätt. Ungefär som med en del julgransbelysningar: när en lampa går sönder slocknar hela nätet.

  4. Musikanta skriver:

    Tack för ett mycket intressant inlägg och för att du tog dig tid med att gå ut och leta lyktor trots lilla Greta! Nu har jag lärt mig en sak till av mina bloggvänner – nämligen varför det finns så många japaner i Brasilien. Det kan ju vara roligt att fråga någon besserwisser någon gång, haha.
    Kram från Ingrid

    • Karin skriver:

      Greta fick hänga med på lampspaningen. Och nu ska jag försöka lägga in en gatubild där hon finns med på ett hörn. Före senaste WordPress-versionen var det lätt. Nu är det riktigt svårt, kanske omöjligt. Men jag försöker i alla fall.

      https://www.karinenglund.com/wp-content/uploads/2014/10/lampspaning-e1414256201850.jpg

      Nähä. Inte gick det inte. Det var ju inte en länk jag ville ha här utan själva bilden. Måste skriva till WP och fråga hur man gör!

      Aha! Men attans vad de har krånglat till det. Här är i alla fall Gretas vagn i nedre vänstra hörnet och som bonus får man några orkidéer som klänger i träden längs gatan.

      • Skogsgurra skriver:

        Vagnen och moderen kan nog vara intressanta, men nu är det faktiskt lilla Greta som vi vill se bilder på!
        Hur svårt kan det vara?

        • Karin skriver:

          Tanken var ju att ni skulle komma hit för en okulärbesiktning!

          • Skogsgurra skriver:

            Du har inte alls förstått det här!

            Reseprojektet är just ett sådant. Ett projekt som tar tid.

            Under tiden är det många som vill se flera bilder. Lilla Greta på promenad, lilla Greta på golfbanan, lilla Greta shoppar… Vardagsbilder helt enkelt!

            • Karin skriver:

              OK. Jag ska se vad jag kan göra. Men just nu kräver Greta att få dansa samba, så det tar nog ett tag. Hon har ju dansat samba sedan karnevalen i februari, så hon är mycket bestämd på den punkten.

  5. Tove Olberg skriver:

    Instämmer i kören: Intressant och en ny kunskap!

  6. hyttfogden skriver:

    Det är nu, och framgent, som vi vill ha bilderna på lilla Greta. SG är så upprörd att
    han har problem med andningen. Trän och orchideer bah!

    • Karin skriver:

      Oj då, kära nån! Säg åt honom att sänka axlarna lite och lyfta upp hakan ungefär fyra centimeter och andas långa djuuupa andetag. Sedan kan man googla lite på flygbiljetter till São Paulo. Om inte det hjälper ska jag försöka fixa lite fler bilder!

  7. Anki skriver:

    Tänk så mycket nya kunskaper man får genom sina bloggvänner… spännande det där med japanerna :)
    Ha en fin dag!

  8. Spanaren skriver:

    Bättre vetande gillar jag att lägga in i min ryggsäck *tack för det fina inlägg + fina bilder*
    Ha det bra där du är i värmen/ kram

    • Karin skriver:

      Tack! Alldeles lagom varm och till och med lite efterlängtat milt vårregn i går. Känns bra att skjuta upp höstrusket till i november!

  9. Kicki skriver:

    I Japan såg det också väldigt trassligt ut i stolparna. Där hängde upp ledningar i stolpar och gummiklädda var dom också. När jorden skakade på sig så ramlade ledningarna ner och det var bara att hänga upp dom igen. Hade ledningarna varit nergrävda hade det blivit väldigt besvärligt.

    • Karin skriver:

      Bra mycket smartare än engelsmännens lösning med vattenledningarna. För att kunna reparera dem om de fryser sönder på vintern drar man dem utanpå husen så att det blir lättare att komma åt dem…

  10. Ha det bra i Brasilien. Apropå japanerna i São Paulo – ser det inte ut som om fotbollsspelaren Neymar har lite japanskt i sig? Kan ju få sin förklaring i ditt inlägg.

  11. Ingrid skriver:

    Så mycket intressant man fick lära sig här då!
    Att det fanns så många japaner i Brasilien hade jag ingen aning om.
    Ha en skön tisdag!
    Kram, Ingrid

  12. Gnuttan skriver:

    Så har jag både lärt mig om både strömförsyning, nytidshistoria och trottoarpolitik och lite ”vanlig” politik i São Paulo och Brasilien generellt. Spännande! Och tack så klart.

Kommentarer är stängda.