Vi som minns

Ibland känns det som om jag tjuvåker på Facebook. Jag bidrar sällan med något, men jag får desto fler lästips om bra artiklar och information om möten, bokuppläsningar, utställningar och annat intressant.

Men det finns ett område på FB där jag har lite att komma med i alla fall och det är i en ”Vi-som-minns”-grupp. Sådana grupper finns lite varstans och i mitt fall handlar det om Horndal, som jag växte upp i och där jag tillbringar mycket tid. Foton från förr har jag ju rätt gott om, tack vare pappa som fotograferade jämt och då är det bara att skanna och lägga in dem på Horndalsgruppen. Och genom alla olika kommentarer får jag en fylligare historik om bilderna.någonstans i Sverige

Den här har jag just skannat och ska lägga in på Horndalssidan, men det slog mig att det kanske är fler som vet något om uniformsmodet på 40-talet. Dessa soldater befinner sig på Horndals station. Nummer tre från höger är min pappa. Men vad är det dom har på sig?

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

29 svar på Vi som minns

  1. Skogsgurra skriver:

    Det där är landstormsuniformen. Karolinerhatten infördes tidigt på 1900-talet och finns på minnestallrikar från 1914. Tallrikarna såldes för att få in pengar till ”civilförsvaret” som kallades just Landstormen (med ett s) och man kan fortfarande hitta dem på loppisar. Det fanns en massa olika anledningar att ge ut minnestallrikar vid den tiden. Trekonungamötet, Pansarbåten Sverige – vars kanoner levererades av Bofors och vi har ett räddat exemplar av högst uppe på stadsberget – och Bondetåget med flera fosterländska aktiviteter.

    Kanske dags med ett sådant tema? Det var ju exakt 100 år sedan.

  2. margaretha skriver:

    är det inte karolinerhattar, de där trekantiga? jag vet inte ett smack om uniformer – så jag trodde inte att de där hattarna hade används sedan 1700-talet.
    margaretha
    som tänker
    sig ut på
    nätet ni,
    för att få
    en näve
    bildning

    • Karin skriver:

      Kanske det vanliga dräktförrådet sinade, så att man blev tvungen att leta upp lite äldre modeller, då när halva befolkningen var inkallad?

  3. hyttfogden skriver:

    En sån där landstormshatt hade min morfar. Han var 39 år 1914 och innan han ryckte in gick han till fotografen iförd hatt och uniform. Hatten fanns på vår vind och
    jag provade den ibland när jag växte upp. Var den är nu vet jag inte, men den blågula kokarden och de tre förgyllda kronorna finns kvar och de förvarans nu tillsammans med fotot.

    • Karin skriver:

      Men pappa var tio år 1914, så detta måste ju vara ett senare tillfälle, rimligtvis.

      • Skogsgurra skriver:

        Du kanske ändå känner till andra världskriget och beredskapen? Fyrtiotal. Bilden är tagen då. En uniform som introducerades i början av nittonhundratalet levde kvar ett antal decennier och det syddes nya persedlar under den tiden. Så det var nog inte så förfärligt gamla plagg som delades ut ändå.
        M59 förekom fortfarande i hemvärnssammanhang ungefär femtio år efter modellåret.

        Det var inte så noga med moderniteten på den tiden. Bassarna skulle ju ändå bara bli kanonmat.

        • Karin skriver:

          Så är det nog. Men vilken opraktisk stridsmundering. Blåste de inte av, de där omfångsrika hattarna?

          Vad säger du om stationen? Visst är det väl Horndal? Jag tycker jag borde känna igen någon mer än pappa, men det gör jag inte. Gör du?

          • Skogsgurra skriver:

            Jo, Horndal är det. Grabben till höger om Martin vill jag kalla Måjje. Senare förvaltare på sågen. Och till vänster, den långa killen, är nog Marianne Rydhards pappa. Stor tvekan i båda fallen.

            Hattens stuk var kanske inte så opraktisk. Brättena fungerade lite som hängrännor så man slapp få regnvatten ner på front och axlar.

            Killen längst till vänster (inte civilisten) ser ut att hålla en sågklinga bakom ryggen. Kan du räkna ut vad det är?

  4. hyttfogden skriver:

    Hej igen!
    Dä bare å googla på landstormen och bondetåget så får du veta en massa intressant om vad som hände i Sverige för hundra år sedan. Morfar var även med i bondetåget med ca 30 000 bönder som begav sig till Stockholm för att ”tala med Kungen”. De var inte nöjda med den regering som hade makten och trodde nog att kungen kunde hjälpa dom. Det var då som det s k borggårdstalet hölls.

    Det var nog lite engelbrektsstuk över detta tåg, men den gången var det Erik av Pommern som skulle blidkas och gjorde han inte som dom sa skulle han minsann få…

  5. Pysseliten skriver:

    Ja, dom där sidorna är så roliga! Jag är med i två: ”Stureforsbarn på 60- och 70-talet” och ”Forum för Högakustens kulturarv” men det är Stureforsbarn jag är och har minnen från. Även om mamma växte upp en bit in i Ådalen är det kul att titta på dom gamla bilderna från Höga kusten!

    • Karin skriver:

      Visst är det kul! Det går ju att ha grupper på vilka ledder som helst och ner på kvartersnivå. Eller till exempel som bada-varje-dag-utmaningar:)

  6. Redaktören skriver:

    Hattarna borde relanseras. De vore väl en stilig prydnad för hemvärnet som ju nu är den del av försvaret som ska värna landet sedan ÖB Sverker Gustavson slagit fast att hans gossar bara orkar med att skydda Stockholm.

    Men den där gossen i mitten på bilden som leker Napoleon. Vad är det för slags huvudbonad han bär? Ser ut att vara hämtad från Främlingslegionen, men så kan det ju inte vara.

    • Karin skriver:

      Visserligen förekom det visst utbyte mellan Horndal och kontinenten under trettioåriga kriget, men några främlingslegionärer tror jag inte vi haft i våra led. Men vad är det då för mössa, undrar jag också.

  7. Musikanta skriver:

    Tjusiga killar. Min pappa hade en vanlig grön militäruniform med båtmössa kommer jag ihåg när han kom hem från beredskapen på permission under kriget. (D.v.s. det andra, som Kent alltid tillhåller mig att säga…)

    • Karin skriver:

      Just det! När man säger ”under kriget” nuförtiden ser ungdomarna bara undrande ut. Och för antal år sedan trodde de att det betydde Vietnamkriget.

  8. hyttfogden skriver:

    Han med den annorlunda huvudbonaden kanske har en särskild funktion i gruppen
    något befäl eller liknande. Dessutom står det väl någon i ledet bakom som ser ut att
    ha någon slags mössa på sig, tog vad han hade hemma. Märkvärdigare än så behöver det inte vara.

    • Karin skriver:

      Jo, han med annorlunda mössa i främre ledet ser lite mäktig ut. Och han med alldeles vanlig mössa gömmer sig lite skamset. Eller kanske det är någon civilist som kikar fram bakom bassarna?

  9. Örjan skriver:

    Ang Landstormen http://sv.wikipedia.org/wiki/Landstorm
    Mannen i mitten. Befälsmössa som Landstormen?
    Uniform m/1923? (saknar bildbevis) http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_milit%C3%A4ra_uniformer

    • Karin skriver:

      Visst är det en bestämkarl, det syns om inte annat på Napoleon-posen. Kanske ska skicka fotot till Armémuseum och få det utrett…

Kommentarer är stängda.