Här finns inget mer att upptäcka…

14 decemberGnuttans lördagstema är idag. Men denna gråmulna dag är inte något att skriva om, så den lämnar vi därhän. I stället kollar jag på Wikipedia om det är någon författarfödelsedag idag, men det var lite magert. Den 14 december är nog inte en dag då berömda författare föds, utom Paul Éluard, men om honom vet jag just ingenting. Han delar födelsedag med den mer sentida, mindre kända, amerikanska författaren Amy Hempel.

amy hempelHenne stötte jag på när hon citerades under en skrivarkurs för ett par år sedan:

”Det finns så mycket jag inte klarar av att läsa eftersom jag blir så frustrerad. Någon skildrar hur huvudpersonen går ombord på ett flygplan, sätter sig ner och fäller ner stolsryggen. Och jag vill bara säga: ’Kära vän, jag har varit i stan. Jag har flugit. Lita på mig.'”

Detta ledde till en livlig diskussion i skrivargruppen. Man kan mycket väl skildra viktiga saker om en person genom att beskriva inte att, men hur han går ombord på ett plan, sätter sig ner och fäller ner stolsryggen. Men grattis på födelsedagen i alla fall!

Men titta här! Bonusinfo om den 14 december. Max Planck hette en ung klipsk kille som ville studera fysik i slutet av 1800-talet. Fysikprofessorn Philipp von Jolly i München avrådde honom på det bestämdaste: ”Inom detta gebit finns inget mer att upptäcka”.

maxMax svarade då att han inte alls tänkte upptäcka något nytt, utan bara ville försöka förstå sig på hur fysiken funkar. Och ju mer han förstod desto mindre begrep han, för ljuset uppförde sig inte som det borde. Till sist nöjde han sig med en matematisk formel för dessa upptäckter, trots att han menade att det egentligen var orimligt. Ljuset verkade bestå av småbitar – Plancks konstant – som skickades iväg i grupper. (Det här är ett område som jag inte kan något om, jag försöker bara förstå vad han inte förstod och det är svårt nog.) Hursomhelst publicerade han sin formel just idag år 1900.

Einstein nappade sedan på hans idéer och på den vägen är det. Undrar vad årets nobelpristagare Higgs skulle säga idag? Nu när higgspartikeln har upptäckts finns det inget mer att upptäcka inom fysikens område? Nej, troligen skulle han säga att nu kan vi gå vidare och verkligen försöka förstå hur det funkar.

Här kan man läsa om vad övriga lördagsbloggare hittat denna decemberdag: Gnuttan  Helena  Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten

Det här inlägget postades i Att läsa, Att skriva, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Här finns inget mer att upptäcka…

  1. Olgakatt skriver:

    Ju mer man lär sig ju mer inser man hur litet man kan! Det trodde jag alla som studerar något kom underfund med. Men så är uppenbarligen inte fallet för ideligen är det någon som konstaterar att nu behövs inte fler eller bättre datorer, nu finns inte mer att upptäcka eller förbättra, nu behöver vi inte fler som gör det eller det.

    • Karin skriver:

      Det finns en vers som jag inte hittar, något i stil med att ju mera han såg desto mera han förstod och ju mer han förstod desto mindre han sa… Eller nåt. Den går i alla fall ut på att ju mer man vet, desto mer inser man hur mycket mer det finns att veta.

  2. Skogsgurra skriver:

    Men Salvador Dali känner du ju till? Gräv lite så får du veta mer om Paul Elouards liv. Centralfigur inom Dadaismen och tidigare make till Gala, som prasslade med Max Ernst innan hon hoppade över till Dali.

    Plancks konstant är ett tal som anger sambandet mellan ljusets frekvens och energiinnehåll. Jag är inte så säker på att han skulle tycka om att kalla ljuskvanta för Plancks konstant. Det finns två Planckska konstanter, en med streck och en utan streck.

    • Karin skriver:

      Aha! (Tror jag.) Det var följande som jag försökte beskriva (och det finns nog bättre sätt att uttrycka det än mina ”småbitar” av ljus – Planck själv verkar först ha uppfattat ljuset som kulor från ett automatvapen): ”Det centrala antagandet var att energi bara kunde utsändas i multiplar av en fundamental enhet, E=hv, där h är Plancks konstant och v är strålningsfrekvensen.” Det kanske finns anledning att granska Wikipedieartikeln om detta?

    • Karin skriver:

      PS. Jag borde ha skrivit att jag inte gillar Éluard. Det lilla jag vet om honom gör att jag tappar lusten att ägna mig åt karln. Han hyllade Stalin. Han applåderade när tjeckiska författare avrättades i början av 1950-talet. Ingen trevlig typ.

      • Skogsgurra skriver:

        Jag har i alla fall lärt mig att stava rätt till hans namn. Har alltid haft med det där onödiga ”o”-et.

        Om du skulle basera din uppfattning om personer på hur de gått vilse i politiken så skulle du inte ha många personer kvar som du kunde acceptera.

        Jag tänkte också påminna om att det var han som skrev om ”Höstens violiners långa suckar” men jag har lärt mig att googla, och tur var väl det. En annan Paul. Honom kanske du tål bättre?

        Plancks tänkande ledde fram till kvantmekaniken. Den som Einstein inte ville acceptera. Han uttryckte det enkelt och lättfattligt: ”Gud kastar inte tärning”. Men han var ju smart nog att förstå att det låg något i kvantmekaniken i alla fall.

        • Karin skriver:

          Verlaine hade ju sina sidor han med, men mer privat, så att säga. Och att författare ofta är trevligare att läsa än att umgås med är väl något man får acceptera. Det är när de börjar hylla diktatorer och tycka att det är alldeles OK att författarkolleger avrättas utan egentlig anledning, som jag drar öronen åt mig.

          Någon, Nils Bohr(?), replikerade på Einsteins förmodande att Gud inte kastar tärning att det gjorde han nog, för hela universum ser ut som ett stort kasino.

  3. Karin på Pettas skriver:

    Jag kände inte till att Eluard överhuvudtaget har funnits så jag lärde mig åter någonting nytt idag. Och jag gillar absolut inte karln….nu när jag vet lite mera om honom. Allt detta idag!:)

  4. Pysseliten skriver:

    Det är spännande det där med teoretiska och experimentella upptäckter! Det händer allt som oftast att dom inte kommer samtidigt. Då sliter både teoretikerna och experimentalisterna sitt hår för att få det att gå ihop så att verkligheten stämmer! Just ljuset är ett sådant fenomen, man har fått enas om att ljus både är vågor och partiklar, annars stämmer nämligen inte beräkningarna. Plank såg till att detta funkade i teorin ungefär fem år innan man gjorde den experimentella upptäckten! Tja och sedan fick ju Einstein också Nobelpris för sina experimentella upptäckter på området och på den vägen är det ….

    • Karin skriver:

      Det är i sådana här sammanhang (också) som jag önskar att det funnes en tidsmaskin. Tänk att kunna sammanföra Newton, Planck, Einstein och Higgs!

  5. margaretha skriver:

    Jag skulle kunna skriva en följetong utan slut, om allt jag inte vet – tänk så mycket jag skulle lära mig under skrivandets gång. (Ingen automatisk skrift!)
    Men jag vet att Tove Ditlevsen skulle ha fyllt 96 i dag, hade hon levat (för säkerhets skull kollade jag, ljuger wikipedia, så ljuger jag).
    Margaretha

  6. Pysseliten skriver:

    Kom på att det finns en rolig kalender på Vasamuseet med minnesvärda händelser från alla datum fram till jul. Dagens datum!

    • Karin skriver:

      Vad kul. Men stackars Kemény han hann ju knappt bli Transsylvansk prins förrän han dödades i Turkiet. Och till råga på eländet ser han ut ungefär som Gustav Vasa!

  7. Gnuttan skriver:

    Även om den 14:e december kanske inte är en jättestor dag, så har det trots allt hänt ganska mycket. Bröderna Wright tog sig en flygtur, kvinnor fick för första gången rösta vid en dansk folkomröstning, liksom Nostradamus, Tycho Brahe och Georg den 6:e hade haft födelsedag om de var i livet. Men med dessa frakta, så kan man ju bara igen konstatera; tänk så lite man egentligen vet om allt som hänt de olika dagarna. Enorma mängder historiska händelser måste ju ha utspelat sig på årets alla datum.

Kommentarer är stängda.