Avlyssnat

Två män mellan trettio och fyrtio gick framför mig på trottoaren, som var för smal för att släppa förbi mig. De var så upptagna av sitt samtal att de inte märkte mina försök att få dem att maka på sig lite. Jag var just på väg ut i gatan för att gå om dem då jag fångades av en replik och valde att gå bakom dem i stället och tjuvlyssna.

– Man blir ju aldrig helt nöjd. Så är det bara. Man får nog leva med det.

– Jag vet! Man tror att det är bra, men så tar man ett steg tillbaka och ser att det finns mycket mer att göra.

– Ja, och så ger man sig på någon detalj och märker inte att alltihop borde göras om. Står där och putsar och putsar på en fläck, när man borde ta riktigt stora svep i stället.

Konstnärer? Det kan ju vara vilken konstnärlig verksamhet som helst, tänkte jag. Även författare måste ta ett steg tillbaka och kanske till och med göra om allt. Och det där att man aldrig blir helt nöjd kan gälla många verksamheter.

– Fast våra fönster är extra jobbiga eftersom målarfärgen liksom släpper om man kommer åt den med trasan och så blir det som en ljusgrå hinna på rutan om man inte är försiktig.

– Men använder du inte skrapa?

Två killar i vanlig södermundering som  fördjupar sig i ett förtroligt samtal om fönsterputsning. Det känns av någon anledning lite hoppfullt.

19jpg

Och någon gång ska jag räkna ihop hur många fönster det är jag ska tvätta. Jag ligger och räknar fönster (i stället för får) ibland på kvällarna, men jag har hittills inte hunnit runt hus och lägenhet innan jag somnat. Men snart så.

Det här inlägget postades i Att tolka, Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Avlyssnat

  1. Karin på Pettas skriver:

    Vilken bra idé!
    Att räkna fönster istället för får.
    Undrar om jag hinner runt huset innan jag har farit till Fjäderholmarna
    Måste testa ikväll redan:)

    • Karin skriver:

      Hmmm… inte sååå kul alla gånger… I alla fall inte i början av december när man upptäcker att man borde tvättat och satt in innanfönster för länge sedan.

      Men killarna var värda ett leende, det var de!

  2. Kicki skriver:

    Aha, det drar ihop sig till arbetsläger?

  3. Nilla skriver:

    Fördomsfull som jag är (tydligen) trodde jag att de pratade om målning av fönsterfoder. Att det var fönsterputsning fanns inte på min världskarta. Förrän du påpekade det.

    • Karin skriver:

      Jag var faktiskt helt inne på författare/journalister/dramaturger eller någon annan slags skrivande människor. Så fönsterputsandet kom som en liten chock, måste jag medge. Fönsterfoder fanns inte heller på världskartan.

  4. Skogsgurra skriver:

    Jag anar en viss aningslös gullighetsfaktor bakom de samlade kommentarerna.
    Manliga fönsterputsare är i själva verket själviska och hänsynslösa individer som roffar åt sig de bäst betalda arbetena inom yrkesområdet städning.

    Detta har länge varit ett huvudtema inom jämställdhetsdebatten och kom till tydligt uttryck i förarbetena inför Kommunals kongress 2010.

    Citat:
    ”Ser man närmare på arbetslivets organisation finns det även en intern
    könssegregering. Den innebär att kvinnor och män med samma yrke
    (och ibland samma arbetsgivare) utför olika arbetsuppgifter eller
    specialinriktningar. Även ett till synes könsblandat yrke kan vara starkt
    könsuppdelat i praktiken. Vanliga exempel är läkar- eller juristkåren som
    har en balanserad könsfördelning, men där specialistinriktningarna uppvisar
    tydliga könsmönster. Kvinnor är allmänläkare och män specialister. Män
    är advokater och kvinnor arbetar inom offentlig sektor. Få yrken inom
    Kommunals avtalsområden är könsblandade, men även inom dessa finns
    exempel på intern könssegregering. Inom städyrket finns det exempel på att
    det är vanligare att män sköter så kallad specialstädning, som fönsterputs och
    maskinstädning, medan kvinnor ansvarar för rutinstädningen.”

    • Pysseliten skriver:

      Intressant! Hur ska vi kunna gräva oss ur dessa invanda mönster? Jag tror att vi först måsta vara villiga att se våra män i klänning och våra fruar i skägg, innan det blir helt jämställt i samhället.

    • Karin skriver:

      Bra, SG, att kommunal tar tag i detta samhällsproblem. I privatlivet ser det lite annorlunda ut just på fönstertvättområdet. Aldrig har någon karl snott fönstertvättningen mitt framför näsan på mig. Aldrig. Men de två ynglingarna på trottoaren måste ha varit privatputsare av egna hemmafönster. Hur vet jag det? Jo, uttryck som ”våra fönster” och så det där med att den ena använder fönsterputstrasa på själva glasrutan talar sitt tydliga språk.

      • Skogsgurra skriver:

        Jag är rädd att du talar mot bättre vetande och dessutom utifrån ett näringslivserfarenhetsvacuum – spetsat med önsketänkande.

        Som du mycket riktigt konstaterade är det ovanligt att män tar hand om fönsterputsningen i hemmets sfär. Redan där haltar alltså ditt resonemang betänkligt (jo, jag använder klichéer när jag kan).

        Att trasan skulle vara ett tecken på privatputsning är också helt fel och grundat på okunskap om hur verklig fönsterputs bedrivs. Trasan ingår i fönsterputsarens redskapsarsenal på samma självklara sätt som rakan, sprayflaskan och stegen.

        Man behöver inte söka länge innan man hittar typiska bilder på professionella fönsterputsare – alla med trasan på mer eller mindre framträdande platser:
        http://1.bp.blogspot.com/-tO-vzCOmrBI/TaSVQVWdQ7I/AAAAAAAAAC0/vDUsMefq_28/s640/Mikael+Jonsson+breddare+4.jpg

        Och slutligen, den lojalitet mot företaget som just fönsterputsare ådagalägger vid kommunikation inom företaget såväl som vid samtal med kunder och anställda på konkurrerande företag gör att uttryck som just ”våra fönster” – därmed avses alltså den grupp fönster som ägs av den kundgrupp som företaget betjänar och inte de fönster som ägs av fönsterputsaren och hans eventuella familj – är frekvent förekommande.

        Som sagt, dessa själviska och hänsynslösa individer som roffar åt sig de bäst betalda arbetena inom yrkesområdet städning förtjänar inte det gullande och daltande som vissa kommentatorer, inklusive OP, ger uttryck för.

        • Karin skriver:

          Mäh! Trasan torkar de professionella tvättarna av allt spill och slask med. De torkar ALDRIG själva fönsterglaset med dem!

          • Skogsgurra skriver:

            Referenser?

            Och övriga punkter. Vad säger du där?

          • Karin skriver:

            Kära SG. Ditt livslånga omedvetna undvikandebeteende när det gäller att putsa fönster ligger som en outtalad oro under dina kommentarer. Se fönstren i vitögat. Välj väg! Kanske kan du bli en entusiastisk hemmaputsare? Eller, om du av olika anledningar inte vill ge dig in på den banan ska du veta att du är en precis lika bra människa ändå.

            Seså, känns det bättre nu?

            • Skogsgurra skriver:

              OK. Jag inser att du inser att vi inte kommer längre. Då är det ju bra att ta till en kvasipsykologisk utväg.
              Jo, tack. Det känns mycket bättre nu när jag vet vad den egentliga orsaken till min oro och ångest är.

              Annars hade jag sett fram mot en fortsatt debatt där du till slut med tårfyllda ögon skulle bönfalla mig att sluta. Vi får ta det vid nästa tillfälle.

    • Olgakatt skriver:

      Den som citeras är dåligt påläst om läkares specialiteter. Även allmänmedicin är en specialitet!

      • Karin skriver:

        Tack för specialistinfo! Jag tänkte samma tanke, men kände mig lite osäker på fakta. (Men när svärdottern har talat om att välja specialistinriktning har allmänmedicin funnit med som ett alternativ.)

        Det är kanske rätt ovanligt att läkare, oavsett inriktning, är kommunalare, vilket kanske är bakgrunden till kunskapsluckan.

  5. Britt skriver:

    Trettiosex. Hoppas jag inte förstör ditt insomningstrick, men det verkar rätt lätt att summera hur många fönster det handlar om. Tio på framsidan av huset (om man räknar dörren), troligen lika många på baksidan och låt oss säga fyra på gavlarna. Det blir tjugoåtta. Och en lägenhet har väl max sex fönster? Men jag drar till med åtta. Trettiosex!

    • Karin skriver:

      Tack för din omtanke(?). Det hjälper kanske en bit på traven att tänka lite mer systematiskt och inte räkna fönster för fönster, men husen är oregelbundna – på det där huset finns inga fönster på ena gaveln och bara två på den andra. Och hur många är det egentligen på baksidan? Ska man räkna ett blindfönster eller ej? Nej, det kommer jag nog aldrig att tvätta, så det går bort. Men en av bodarna har tre (fyra ?) fönster och gamla ladan har fyra (fem?) och så lekstugan… Men det riktigt svåra räknandet gäller innanfönster. Om man bara tvättar in och utsida på de kopplade fönstren, då borde väl lösa innanfönster räknas för sig? Om man då har några fönster kopplade och andra inte och inte riktigt kommer ihåg vilka som sitter var – ja då är det lika bra att somna ifrån alltihop!

  6. hyttfogden skriver:

    Nånstans i den A Lindgrenska produktionen pratas det om att man när man flyttade in på ett nytt ställe så skulle man, innan man gick till sängs första natten på nya stället, räkna fönsterrutorna i det rum man skulle sova så …. Ja vad skulle hända sedan? Det har jag glömt.

    • Karin skriver:

      Undrar vilken bok det kan ha varit? Jag trodde jag hade koll på de flesta, men någonstans i Madicken-perioden var jag nog lite ouppmärksam.

      Det måste varit rutorna i spröjsade fönster hon menade, annars skulle det ha blivit lite rumphugget: ”Ett.” Eller möjligen: ”Ett, två.” Mer än två fönster är ovanligt i sovrum. (Och ja, jag har försökt räkna fönsterrutor som ska tvättas också, inte bara hela fönster.)

  7. Musikanta skriver:

    Min dator bråkar med mig (kanske det är fel på vårt nätverk hemma) så den kommentar jag skrev igår försvann bara plötsligt och sedan kunde jag inte logga in igen. Det är oerhört frustrerande, det är därför jag inte kommenterar så ofta numera…

    I alla fall tycker jag att du skrivit ett underbart inlägg och att det borde publicerats som krönika i någon av våra större tidningar istället…

    Du får göra som Klimakteriehäxan, samla ihop dina bästa inlägg och ge ut en bok. Bloggbok, kanske?
    Ingrid

  8. Karin skriver:

    Gulle dig! Hoppas du vinner datorbråket. Vi ringde till ComHem, som förser oss med nätuppkoppling och klagade. En ung man kom och kollade och konstaterade att vår trådlösa kabelanslutning (som alltså gör det möjligt för olika familjemedlemmar att surfa, skriva ut, mm) var ansluten till TV-urtaget. Han var helt förundrad. ”Det borde inte fungera överhuvudtaget!” Det gjorde det, om än knackigt. Men när han flyttat till rätt urtag blev det en helt annan fart på allt digitalt!

  9. Krönikören skriver:

    Du får ta med en kulram i sängen. Om du skulle råka somna på den så får du skön taxichaufförsmassage medan du sover.

    Svar: Tack! Jaså, du har axlat Bildpolisens tunga börda. Det klarade du säkerligen med bravur.

Kommentarer är stängda.