Gillar grodor hallon?

Vad äter egentligen grodor? Jag har haft ett forskningsteam som ägnat sig åt den frågan de senaste veckorna, här kring stugan.

grodor och hallon

Liten groda i liten pöl. Den stora klumpen är en sten. Överst på stenen sitter en kamouflagefärgad liten groda.

Vetenskapens nuvarande ståndpunkt är att de inte äter hallon. Inte rönnbär heller. Kanske knaprar de litet på någon bladkant, men det troligaste är att de äter plankton. Eller i alla fall smått fnas som finns i sjö- eller bäckvatten. Och kanske riktigt små småkryp som lever i undervegetationen på skuggiga platser.

Ingen i teamet har ännu sett en groda äta, men teoribildningen är i full gång. Treåringen tyckte att man skulle försöka med smörgås, men jag tror att de skulle få ont i magen av det. Syskonen går in för mer naturnära lösningar, men har nu uteslutit bär och frukt från grodmenyn.grodor o rönnbär

Alla grodor i forskningsprojektet har egna namn och jag undrade hur man kunde veta vem som är vem. Det visade sig vara hur lätt som helst: ”Kolla här, Oregano är lite tjockare om magen och Skutt är väldigt pigg på att hoppa och Leonard har liksom större ögon som står ut lite och Kummin är mörkare.” Idag avslutas grodforskningen för den här gången och alla grodorna kommer att återfå sin frihet. (Och inga grodor har förhoppningsvis kommit till skada under försöken…)

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Gillar grodor hallon?

  1. Kicki skriver:

    Är det för brutalt att tipsa om en liten daggmask?

    • Karin skriver:

      Undrar vem som skulle äta upp vem i så fall. Om du kollar översta bilden ser du ett mycket litet hallon längst ner till höger. Grodan är ungefär samma storlek. Och på den andra bilden sitter grodan på en liten humlekotte. Jag har alltid undrat vad det är fåglarna pickar i sig när jag klippt gräset, men nu tror jag att det är sådana här smågrodor. Finns massor, till och med nu när det är så torrt.

      • Kicki skriver:

        Dom brukar vara pyttesmå och jättemånga så man får väl vara glad om dom blir mat åt någon. Tänk om dom skulle växa upp till stora grodor allihop!

        • Karin skriver:

          Undrar om det alltid vimlat av smågrodor på Tvåbotomten. Jag ahr som sagt aldrig sett hur det myllrar, förut. Men jag har ju inte tittat efter heller.

  2. LupusLupus99 skriver:

    Karin, personligen tror jag att det är insekter (troligen små flygfän)
    som fåglarna pickar i sig. Hos oss är det mest sädesärlorna som springer
    runt på gräsmattan både före och efter klippning. Sädesärlor äter dock
    endast insekter och småkryp (jag tror inte grodor hör dit) och i undantagsfall ost.

    • Karin skriver:

      Samt sockerkaka! Småfåglarna alltså. Min mamma skämde bort dem med sockerkaka och hävdade att de ställde sig på fönsterblecket och stampade ilsket om det inte serverades sockerkaka.

      Men annars är det nog, som du skriver, små insekter som är deras huvudföda. Jag har dock undrat lite vad som är så intressant just precis efter gräsklippningen och nu när barnbarnen fått ner mig på kvä, så att jag verkligen granskat undervegetationen ser jag plötsligt alla dessa minigrodor, som jag bara sett något enstaka tidigare. så jag tänkte att de kanske blir mer exponerade efter klippning. En lagon liten munsbit, i alla fall för lite större fåglar.

  3. Kulturchefen skriver:

    Har sett fiskmåsar håvra efter slåttermaskinen, tror inte det är humlekottsstora grodor eller insekter de jagar. Efter samma slåttermaskin har jag spelat krocket på höghöjd, se där vad som kan hända när man går över gränsen!

    (Lite trött efter prosecco och andra varvet färg i matrummet, ska utveckla vid tillfälle.) (Egentligen börjar jag eventuellt möjligen kanske jobba imorgon, men låtsas väldigt mycket att så inte är fallet.)

  4. hyttfogden skriver:

    Vår lilla katt Bullis, avsomnad sedan många år tyckte om att peta på grodor och
    ganska hårdtassat därtill. Jag blev vittne till hur hon en gång gav sig på en rätt stor
    groda och började klösa. Den stackars grodan lade då sina framben över huvudet och
    försökte huka sig inför angreppet och pep till.

    Bullis blev förstås bortlyft och instängd ett tag tills grodan hunnit gömma sig. Gissa
    om katten var sur när hon genast, då hon sluppit ur sitt fängelse, satte av till platsen
    där hon träffat grodan och inte hittade den.

    Det låg något mycket mänskligt över det sätt varpå grodan försvarade sig.

    • Karin skriver:

      Stackars groda och stackar Bullis! Visst har de mänskliga drag, grodorna, jg lärde mig nog simma ungefär lika mycket i simskolan som av att kolla på grodor när jag var barn.

  5. Musikanta skriver:

    Jag bara väntar på att Casimir ska fråga vad grodor äter. Så bra att vi fick ett någorlunda uttömmande svar på det. Själv har jag aldrig – trots min avsevärda ålder – aldrig reflekterat över det.
    Ingrid

    • Karin skriver:

      De håller en i trim, barnbarnen! Både fysiskt och mentalt. Jag har en känsla av att grodtemat fortsätter under hösten, för det var många frågor som uppstod under dessa grodintensiva veckor: Vad gör de på vintern? Hur gamla blir de? Hur ser man om det är en tjej eller kille? (Ja HUR?!)

  6. Skogsgurra skriver:

    Om grodor grillar hallon?

    En obegriplig fråga. Lika svår som varför amerikanska medborgare grillar marshmallows.

    Jag kan nog inte ge något bra svar på den frågan.

Kommentarer är stängda.