Dagens Galleri Fredagd-tema är Knappar. Ack så svårt när man inte längre har tillgång till mammas stora färgrika knappskatt. Fint ciselerade silverknappar, glittrande glasknappar, blanka guldknappar, lena klädda mockaknappar, skimrande pärlemorknappar, mattvita benknappar, knypplade knappar, och så alla röda, gröna, gula och blå. Svarta, vita och bruna också, förstås, men dem sorterade jag snabbt bort som ointressanta.
Och nu i mitt syskrin? Där ligger bara några tråkknappar, extraknappar till plagg som jag slängt för länge sedan. Knappmisär, måste man nog säga.
Men en liten favorit har jag, från en skjorta av ett tyg som ser ut som en målning av Marie-Louise Ekman och som kanske är det. Till och med de emaljerade knapparna är dekorerade med detaljer från tygets mönster. Ska nog ta och sy dit den igen även om skjortan är lite för stor numera.
Viktoria är temavärd för november och nästa veckas tema och övriga fredagsgallerister finns i den svarta remsan under sidhuvudet, rubriken Galleri Fredag.
Knappar kan man göra mycket av, det förstod jag redan som mycket liten. Och du vet ju hur mycket en två- eller treåring kan göra av litet i all oändlighet hur länge som helst.
Av mormor, som sydde mycket, fick jag en ganska stor kakburk av plåt med många
knappar av varierande storlek och fason. Ja ungefär som Gretas.
”Nappluttan” – alltså burken med knappar – har under åren skiftat till storlek, utseende och format men än spar jag på knappar och behöver jag eller nån annan knappar så letar jag fortfarande i burken med knappar, äsch nappluttan menar jag ju.
Jag minns timmar med mammas motsvarighet till din ”napplutt” och en hel del finns lyckligtvis kvar i Tvåbo. Det verkar som om alla barn gillar knappar. Det går att sortera dem i färg, storlek, grad av genomskinlighet, metall/trä/glas/ben/ och så vidare. Det går att ge dem olika roller och ordna tävlingar av med krångliga och svårförklarliga regler. Här i stan är det dock magert med knappar, dessvärre.
Som ni alla vet, men kanske inte har aktuellt, så är knappologin en underbar tvärvetenskap med en simpel logik och klassificering.
A: Knappar utan hål
B: Knappar med ett hål
C: Knappar med två hål
D: Knappar med fyra hål
Q: Knappar med mer än fyra hål
a: Knappar som saknar inget hål
b: Knappar som saknar ett hål
c: Knappar som saknar två hål
d: Knappar som saknar fyra hål
q: Knappar som saknar mer än fyra hål
Allt baserat på strikt vetenskapliga och logiska metoder. Ut och knappologisera! På vintern hittar man många rara specier som knappast (ursäkta) påträffas under de varmare årstiderna.
Tack Skogsgurra. Mycket berikande.
Nu letar jag (än så länge förgäves) efter en annons för blixtlås. Vill minnas att det hette Gusum och av annonsen från 40-talet framgick att en god moder förser sina barns kläder med dragkedja. En usel mor framhärdar med knappar. Både barn och mödrar på bilden hade drag av Spara och Slösa och på det stackars knappförsedda barnet saknades förstås en och annan knapp som – Oh fasa! – ersatts med en säkerhetsnål.
Den annonsen skulle jag gärna vilja se! Jag har också letat och det närmsta jag kom var en bild på två skrattande barn av båda könen som entusiastiskt höll på att klä av sig. Tror inte att en sån bild skulle passera samhällsandacensuren idag. Texten lyder ”Roligt att dra!”
Jo, det var Gusum.
Nej, nej inte ”napplutt” utan ”napplutta”!
För flera år sedan arrangerade byalaget en utställning som gick ut på att folk skulle
visa vad de samlade på, och bland annat var det två damer som lite försynt frågade om deras samling av knappar var något att uppvisa. Och det var det sannerligen för dehade på tygklädda plattor monterat knappar i olika färger och storlekar till vackra figurer och motiv och sedan ramat in. Det var verkligen snyggt och man inspirerades
att göra egna stordåd med egna resurser motiv
Är det nån som tänker försöka?
”Napplutta” är tvååringens uttal av ”Knapplåda” – kanske ”Knappburk”. Helt i analogi med glidningen ”Smörgås” -> ”Nusse” eller ”Leverpastej” -> ”Dujja”
Knapplåda verkar vara den troligaste deriveringen, med tanke på slutstavelsen. Kan också förstås vara från ett dialektalt uttal av burken, dvs burka.
Älskade mormors knappask som liten. Satt och tittade i den ofta.
Jag har bara tråkknappar själv.
Inget alls att visa.
ML Ekman knappen (?) är jättesöt.
Ha en fin helg!
Visst är den fin lilla knappen med bebisen. Jag tror den var tänkt som mammaskjorta. Hittade en ML-signering på tygen när jag granskade extra noga idag.
Så här ser min napplutta ut. Så kallade tryckknappar.
https://www.google.se/search?q=push-button&hl=sv&client=firefox-a&hs=SnO&rls=org.mozilla:sv-SE:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=O1amUIyoMqSL4gTflYCACQ&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=939&bih=583
Underbar samling! Återstår bara att konstruera lämpliga maskiner som man kan stänga av och sätta på med alla dessa knappar!
Och här sitter jag knapptyst och bara ler igen åt alla härliga kommentarer.
Knappar förenar oss som en gång har varit barn
Napplutta! Måste nog söka fram mina nappluttor och titta på alla nappar
Nappluttor åt alla nappar i alla länder! Mina stackars knappar ligger i en fult syskrin av plast. Ingen värdig napplutta precis.
Åh, dessa knappar. Aldrig har jag en likadan som den jag saknar…
Det är en naturlag. Även om man har tusen knappar finns inte just den där som ramlade ur plagget utan att man märkte det. Så det blir att sprätta bort allihop och sätta i nya.
Jättesöt knapp :-). Det finns många annorlunda knappar, men jag har också bara tråkiga extraknappar i min lilla knapplåda.