Tolgtisdag

Det var palmsöndagen i söndags och i morgon är det dymmelonsdag och sedan blir det ännu lättare: skärtorsdag, långfredag, påskafton och påskdag. Men måndagen och tisdagen i stilla veckan, heter de något? En del anser att måndagen heter blåmåndag, andra menar att det är dagen före fettisdagen. Och idag? Har tisdagen i påskveckan något namn?

Berglins har som vanligt noterat ett aktuellt ämne på sitt speciella sätt (ja, inte bara ett förresten) och de har ju alldeles rätt om ”tolg”. Min husgud, etymologen Hellquist säger att det betyder ”fast mark” och kommer från gotländskans ”tulgus”, fast. Men även Hellquist har sina fläckar och jag undrar om det verkligen kan stämma. Tulgus är det fasta fettet (talgen) på fåret. Det hette ”tólgr” på fornnordiska, och var det man gjorde talgdankar av. Men från det till att betyda fast mark… njae. Hellquist har också en kompletterande förklaring som baserar sig på ett par grekiska ord, men den är så äventyrlig att inte ens jag vill återge den.

På nätet är annars den vanligaste förklaringen att ”tolg” skulle betyda ”nedskärning” och det kanske man inom militären tycker är en riktigare tolkning av Tolgfors.

 

Det här inlägget postades i Att tolka, historia, Ord, Språk och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tolgtisdag

  1. hyttfogden skriver:

    Jag har alltid trott att tisdagen i stilla veckan är ”The fettisdag”, alltså att alla andra
    tisdagar i fastan kan gå hem och lägga sig onamnade. Men kanhända har jag fel.

    • Karin skriver:

      Ja, det verkar som om fettisdagen ligger i början av fastan, alltså den där dagen då man verkligen ska proppa i sig för att klara alla magra veckor framöver. Drygt 40 dagar före påsk.

  2. Kulturchefen skriver:

    Ber om ursäkt på förhand, men i mina öron låter Tolg… som någon med ett talfel. Lite svårt att ta på allvar, helt enkelt. Oavsett uppkomst.

  3. hyttfogden skriver:

    Det finns en tjej här i stan som chefar på Bofors. Hon har samma efternamn som den före dette och hon ser japansk ut. Det var kanske meningen att det skulle vara Torgfors. Och resten av familjen tog intryck av flickebarnets tal och rättade sig därefter.

    • Karin skriver:

      Resten av familjen kanske tog intryck av flickebarnets jobb och framtid och såg till att det inte blev några produktionsstopp? Detta öppnar för teorier långt bortom de språkhistoriska!

  4. Krönikören skriver:

    Tolgfors=Fettfors?! Hahaha. Men jag tycker inte att vi döper någon dag efter en skugglik person som skyller sitt avhopp på sina barn. Då får den tisdagen heta bara tisdag, som vanligt.

    Kul funderingar och fakta!

    • Karin skriver:

      Kul koppling, som jag missade! Och om tolg är fett – då är vi ju tillbaka till fettisdag! Vilken dock infaller i början av fastan.

Kommentarer är stängda.